За нас

Членове

Документи

Публичен регистър на членовете на Булпрофор

ДЕБАТИ

Мрежа

Партньори

Европейски форум

Нормативи

Контакти

Структури

Проекти/Програми

Технофорест

EU Forestry/Timber & BG business NEWS”.

Пан европейска горска сертификация в България”

Нова нормативна уредба за горите 2011г.

Връзки

Преведи

PEFC-начало

РАБОТНИ ГРУПИНовини
11 Април 2022 г.
РЕДОВНО ГОДИШНО ОТЧЕТНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА Б...
Управителният Съвет на БУЛПРОФОР има удоволствието да ВИ покани на редов...
повече
07 Юни 2021 г.
РЕДОВНО ГОДИШНО ОТЧЕТНО ОБЩО СЪБРАНИЕ НА Б...
Управителния Съвет на БУЛПРОФОР има удоволствието да ВИ покани на РЕДОВН...
повече
02 Юни 2021 г.
Предложения на БУЛПРОФОР за промени в горс...
УСТОЙЧИВОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГОРИТЕ ИЗИСКВА И СЕ БАЗИРА НА УСТОЙЧИВО РАЗВИВ...
повече

начало  |  english   
Обучения - курсове за квалификация  |  Награди на БУЛПРОФОР  |  Издания на БУЛПРОФОР  |  Горска мрежа за консултиране и предприемачество– ГИЦ  |  Система за управление на качеството в Булпрофор на база ISO 9001:2008  |  Архив /новини/  |  Форум  |  PEFC  |  

ПРЕС СЪОБЩЕНИЕ от НАЦИОНАЛЕН ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ за протестни действия към Коалиция „Да спасим горското предприемачество в България”

27.02.2012

Уважаеми колеги лесовъди, горски предприемачи, приятели милеещи за гората,

Миналата сряда - 22.02.12, Министър М.Найденов и депутатът Емил Димитров се подиграха с честта и достойнството на протестиращите около 500 души - представители на фирми членуващи в утвърдените работодателски организации в горския сектор: БКДМПБ, БУЛПРОФОР и АГФБ. Тогава двамата приеха представителите на една единствена фирма от Велинград, чийто управител е координатор на ГЕРБ в града и в "импровизираната" пресконференция повтаряха заучени фрази. Министър Найденов не престана и там, и по-късно по медиите да повтаря лъжи за искания на "една част от бранша", като ги противопостави на нашите фирми - колко лоши те били, колко и как крадяли с камиони дървесина. Той не можа, или не поиска, да разбере механизма по който се ощетява държавата при борсовата търговия за сметка на купувачите. Но десетки пъти повтори лъжата за онези кражби с камионите, което беше (при предишното правителство!) и е понастоящем механизмът за държавен рекет върху фирмите от дърводобива - чрез поставяне на непосилно ниски цени за труда при дърводобива, искане на до 100% авансово плащане и пари в кеш срещу "услугата" да ти освободят напр. 5 вместо 3 камиона. Т.е. има фирми, които са го правили, но по принуда, и това не е масова практика, това е "крадецът вика - дръжте крадеца", това е рекета и корупцията, която ГЕРБ обеща да изкорени от сектора, но вместо това се засилиха и като обрач стягат бизнеса. Ние се разграничаваме от подобна практика и го казахме недвусмислено на министъра, но... В същото време обръчи от фирми, които са приближени на властта (с нейна протекция, или с такава на директори и т.н.) се разпореждат с количества според заслугите им. Такива изнесоха през 2011 год 1.200.000 /НСИ/ куб.м. дървесина и дефицита е на лице! Такива бяха и купувачите на състоялата се борсова сесия, където купиха на минимална цена (умишлено по-ниска с 30-40 лв), за да препродават вече дървесината на нейната реална цена (закупена на 115-120 и предлагана на 155-165 лв! - факт!). Има брокери, които търсят фирми на които е било отказано да бъдат включени като купувачи, като сега им искат между 5 и 10/15 лева на 1 куб.м горница! Ето това е което Министър Найденов и депутатът Емил Димитров искат да постигнат.
ГЕРБ не спази нашето предизборно споразумение, където на 1-во място пишеше:Нулева толерантност към корупцията и незаконните практики в горите !

Затова,

над 2000 представители на дърводобивни и дървопреработвателни фирми от цялата страна излизат на протестно шествие и митинг в сряда, 29.02.2012 год, протестирайки срещу статуквото, което устройва шепа лобистки фирми, прекупвачи, посредници /черноборсаджии/, обрича ги на фалит, а семействата им на глад и мизерия. Времетраене - от 10.30 пред МЗХ - пред МС към 12.00 ч, пл. Независимост (без разрешение за спиране и застояване) - до НС пред паметника "Цар Освободител" - до към 14.30-15.00 ч. Ще бъде връчена протестната декларация и предложенията на бранша по ПЗИД на Закона за Горите.
ОСНОВНИЯ ЛОЗУНГ НА МИТИНГА ПРОТЕСТ ЩЕ БЪДЕ: МИНИСТЪР НАЙДЕНОВ ПОГРЕБВА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В ГОРИТЕ
Изразните средства – черна катафалка с кръст и надпис за погребването на малкия среден бизнес в горите, кола за озвучаване. Ще бъдат предявени следните основни ИСКАНИЯ ;всички новини »

© 2022 БУЛПРОФОР. Всички права запазени.
eXTReMe Tracker
дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават